M e i e r i j s K a m e r o r k e s t

M e i e r i j s K a m e r o r k e s t

Menu

Ralph Vaughan Williams

Schijndel april 2022

Beste muziekiefhebbers.

Nadat we vorig jaar september de draad,na een coronaonderbreking, weer opgepakt hadden, zijn de leden van het MKObestuur alweer bij elkaar geweest om te overleggen over het festival van 17 september 2022.


Arvo Pärt was vorig jaar een bijzondere ervaring en steeds is het weer een uitdaging om een onderwerp te vinden als motto voor een nieuw festival. En laat het nu dit jaar precies 150 jaar geleden zijn dat Ralph Vaughan Williams het levenslicht aanschouwde. En daar hebben we een dierbare componist te pakken, bij ons bekend van zijn Greensleeves en Fantasia on a

Theme by Thomas Tallis, maar vooral door het prachtige “Dona Nobis Pacem”voor solisten, koor en orkest door ons tot in Trondheim (Noorwegen, ja ja) uitgevoerd. Een componist dus, waaraan wij dierbare herinneringen hebben. Wie herinnert zich niet het schitterende openingsakkoord van de Fantasia, of de indringende teksten van Walt Whitman als de basis

voor het ontroerende werk Dona Nobis Pacem, in deze verschrikkelijke tijden zo toepasselijk. 

En, wat vrolijker, het Concerto Grosso voor klein, groot en beginnersorkest; fantastische muziek voor strijkersdagen enzo. Iedereen kon dan meedoen.

En dus is dan dit jaar de keuze gevallen op Vaughan Williams en we hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met het ontspannen karakter van ons festival. Belangrijk is, naast het muziekmaken, het elkaar weer ontmoeten.


Een nieuw werk is een bewerking van James Brown van de Charterhouse Suite, origineel voor piano maar in samenwerking met Vaughan Williams geschreven voor strijkers. En dan hebben we nog de genoemde: Greensleeves, Fantasia en het Concerto Grosso (zonder de beginners natuurlijk) en daaraan nog toegevoegd de variaties op Dives and Lazarus.

Het programma is zoals altijd.


Om 10.00 u beginnen in de bekende zaal aan de Noordkade in Veghel. Middaglunch aangeboden door de firma Koolen-Dalessi en als afsluiting de bekende borrel. Nadat dit alles achter de rug is kan men nog (op eigen kosten uiteraard) deelnemen aan de traditionele wok.

Wanneer er belangstellenden zijn in de familie- of kennissenkring zouden die aan het eind van de middag, laten we zeggen tegen een uur of vier, kunnen komen luisteren naar datgene wat die dag onze gemoederen heeft bezig gehouden. 


Een kleinigheidje nog: We hebben de bijdrage moeten verhogen naar €30,- omdat we er anders financieel niet uitkomen.

Er zal over enkele maanden nog een keer een herinnering komen, maar het ware niet onverstandig de datum van 17 september alvast in de agenda te zetten.


Wij hopen op een grote opkomst.

De hartelijke groeten namens het bestuur van het MKO:

Jos Brocken.